Υποσχέσεις για ένα «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης» για την ενέργεια μέσα στο επόμενο δεκαήμερο κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιδόμενος παράλληλα σε ευχολόγια για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή, αλλά και για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.
Ούτε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν σε θέση η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης στην ενέργεια, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί γι’ αυτό.
Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι επιδοτήσεις στις οποίες προχωρά τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση θα συνεχιστούν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους», προσθέτοντας ωστόσο πως «πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε το επόμενο δεκαήμερο».
Ωστόσο, πιστός στη γραμμή εξαγωγής των προβλημάτων της κυβέρνησης, έσπευσε να στρέψει τη συζήτηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, βάζοντας στο τραπέζι και το «σχέδιο έξι σημείων» που κατέθεσε στην Κομισιόν. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του φυσικού αερίου, αλλά κερδοσκοπία, σημειώνοντας πως «αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου».«Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου» ήταν μία από τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού κατά την εισήγησή του.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα σε μία σειρά ευρωπαϊκών «λύσεων», μεταξύ άλλων στην ανάγκη συγκρότησης Ειδικού Ταμείου απορρόφησης αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και στην αποσύνδεση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Έριξε ακόμα βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την «μακράν φθηνότερη μορφή ενέργειας», για την οποία υποστήριξε πως μπορεί να συμπιέσει τις τιμές στην Ευρώπη.
Χαμηλά ο πήχης για Τουρκία
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή, όπου θα συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας και πάλι να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ατζέντα της συζήτησης που θα ακολουθήσει.
«Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ λίγο πριν είχε σημειώσει πως «το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην «πάγια θέση» του για τα «παράθυρα» διαλόγου που πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά, «όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».
«Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων» δήλωσε ακόμα, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο.
Κορονοϊός από… Σεπτέμβρη
Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων, στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθει η παρουσίαση από τον Θάνο Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την «μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», την ώρα που επικρέμεται η απόλυση για χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε να «μην θεωρούμε ότι πρέπει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να “σφυρίξουμε λήξη” στην υγειονομική αυτή περιπέτεια μόνο και μόνο επειδή έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα».
«Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο όλοι οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να έχουν πλέον προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα τους παρακολουθεί και θα τους συμβουλεύει» ανέφερε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
«Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιμονή μας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Καθώς θα βαίνουμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά θα ετοιμάσουμε από τώρα ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο» υποσχέθηκε βολικά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει αποτίμηση της διαχείρισης των τελευταίων μηνών, που είχε ως αποτέλεσμα το ρεκόρ θανάτων για τη χώρα μας.